blink2

Friday, 30 December 2011

my bestfren

assalamualaikum..this is about my superb bestfren ever..UMMU AIMAN n NOOR FATIN SHAMIMI
bestfren since secondary school..memang tak boleh di pisah kan..kalo p mana-mana memang bersama la..huhu..and now, i really missed that precious moment with both of u ! n biasalah, kekadang gaduh jugak..sedangkan lidah lagi tergigit, inikan kami pulak bestfren..huhu..


i love u ALL..hihi :)
............................duhai sahabatku, ketahuilah..............................

  "Seseorang berada di atas agama kawannya."
Demikian pesan Nabi kita. 
Kenapa ye? 
Kita sangat terkesan dengan cara hidup siapa yang menjadi pendamping kita.
Kita selalu cuba untuk memenuhi kepuasannya agar diri kita diterima sebagai kawannya.
              Maka, 
Carilah kawan baik yang cara hidupnya selari dengan petunjuk al-Quran dan al-Sunnah.
Carilah kawan baik yang kepuasan hidupnya diletakkan dengan memuaskan kehendak Allah.
              Nak cari di mana?
Hmm, memang susah nak cari. 
Mudahnya, kita jadilah kawan yang terbaik untuk siapa sahaja yang hadir sebagai 'kawan' dalam hidup kita.
Sayangi mereka. Tunjukkan mereka contoh terbaik. Disebabkan mereka 'istimewa'lah, Allah jumpakan kita dengan mereka. Jom, hargai kawan-kawan di sekeliling kita hari ini juga.
              Bagaimana menghargai?
Oh! Anda jauh lebih kreatif daripada saya. Jika tiada kreativiti, mintalah idea daripada Allah yang Maha Kreatif, sumber inovasi kita semua. Serulah nama-nama-Nya yang kreatif, Ya Kholiq, Ya Musowwir, Ya Badi'. 
Terasa kreativiti-Nya sangat dekat, kan?
              Kalau kawan tu tak beragama, macam mana?
Berkawanlah dengan sesiapa sahaja. Namun untuk mengangkat seseorang sebagai 'kawan baik', perhatikanlah sungguh-sungguh agamanya.
              Apa kata ulama yang kita sayangi?
Di dalam kitab Hidayatul Salikin, Imam Ghazali ada menyatakan: “Hendaklah kita memilih sahabat dengan 5 syarat.” Syarat-syaratnya ialah:


* di share dari blog ustazah fatimah syarha *

ni ada satu video tentang best fren..kalo nak tengok, klik SINI

InsyaALLAH, bestfriend till jannah  :)

tersalah eja ' friend '..maafkan saya..  :p
P/S : ntah la kenapa rajin sangat aku melukis nih + meng'update' blog..huhu..final exam dh dekat..oh nooo,,,i'm addicted to doodle..huhu..doakan nisah leh jawab exam..19 ari lagi nak balik rumah..yahooo!!

thanks for reading!!

signature by annyss92


No comments:

Post a Comment