blink2

Friday, 10 February 2012

masak??

assalamualaikum


hari ni nak bahasakan diri sebagai 'aku'


hari ni, terpaksa menutup aurat walaupon kat rumah sendiri! kakak dgn abang ipar aku balik..dorang nak cari perkakas dan segala 'mak nenek' untuk bayi mereka yang bakal lahir bulan 5 nih..haha..bertambahlah anak menakan aku..sekarang 7 orang, nnt jd 8orang pulak..haaa, beranak la banyak-banyak, nnt boleh buat team bola sepak..kihkihkih..


pagi2 lagi dah sarungkan jubah, pakai tudung..bukannya apa, senang cikit kalo pakai jubah..kat dalam still la baju tidor..hehe..walaupon kat rumah sendiri, tapi rasa macam dok kat tempat asing..menutup aurat d rumah sendiri.


pagi tadi mak dgn ayah g umah sepupu aku sebelah mak, anak dia akad nikah hari ni..aku tak ikot sebab ni la 'can'  aku nak masak sorang-sorang..hehe..:p  okay, perasan jadi chef jap..seusai mandi, aku pon start masak dalam pukul 11.30am..tapi sebelum tu, aku bismillah n selawat dulu, harap-harap jadi la aku masak..hikhikhik..ayah cakap nak makan nasik kat rumah, nak rasa masakan aku..*biasalah, sejak cuti ni mak aku je yang masak, aku tolong cikit-cikit je* ayah tambah lagi, "nanti anis dah nak balik sarawak dah, tak leh nak rasa dah".. Alah ayah ni, buat aku sayu je.. tapi sempat lagi aku kata "ala, ayah makan ja la kat tempat kenduri tu..anis masak tak sedap.."sambil buat muka sedih harap2 ayah makan kat tempat kenduri tu =_= tapi ayah tetap nak balik makan kat rumah jugak..ok baiklah ayahku sayang..


okay, maka tibalah masa untuk aku jadi chef..masak sorang-sorang lagi best..campak je apa yang nak d campak..hehe..tapi sebelum mak aku pegi, aku tanya mak dulu bahan-bahan dengan cara-cara..bukannya apa, dah lama tak masak sorang-sorang, last dulu masa sebelum masuk u..refresh balik la ni..hehe..


mula-mula masak sambal telur..aku pon campak la bahan-bahan sambil monolog sendirian 'moga kau sedap wahai makanan'..sampai satu step tu mak cakap tadi "tunggu sambai cabai pecah minyak"..alahai, aku dah tak ingat macam mana 'pecah minyak' tu..haha..tapi tak pa lah, aku pon tunggu je lah sampai beberapa minit, agak-agak dah 'pecah minyak', agak2 cabai tu macam dah garing..pastu masukkan bahan2 yg seterusnya..aku kacau-kacau *sampai agak2 ada rupa yang macam mak aku buat..hehe* pas tu, aku pon  tuangkan dalam pinggan..tak rasa pon sambal telur aku tuh..hehe..tak tau masin ke, manis ke, masam ke..sebab aku ni bukan jenis merasa atau kata lainnya, tak pandai rasa, kalo makan, sangat pandai..hehe..


pastu buat menu yang kedua..time ni kak aku pulak menyibuk kat dapur tu..dia macam terpegun la tengok aku masak..hehe..pas tu dia cakap "dah boleh kawin la kalo macam ni"..erk? okay, dalam hati memang seronok tak terkata..haha..beliau n suami tak ikot mak..ok, ak masak je..hehe..masak sayur pulak..aku tak tau apa nama masakan aku tu..ok, hentam sajalah labuuu..


sampai menu yang ketiga, kak aku tanya, "hang tak masak nasik ka??" alamak! nasik lupa nak masak..haha..aku pon bagi alasan "tak la kak, anis tak pandai nak buat banyak keja dalam satu masa" alasan semata-mata..haha..menu yang ke3 ni ialah udang celup tepung..aku rasa antara ketiga-tiga ni, udang celup tepung paling best..paling membangkitkan selera..kecur air liur..huhu..kali ni kak aku tolong..aku tolong goreng, dia tolong celup udang tu dalam tepung..okay, ada co-chef..tak la kelam kabut sangat..hehe..


aku bermonolog lagi 'semoga kau sedap wahai makanan' ..rasa macam tak betul cakap dengan masakan aku.hehe :p


bila dah siap suma, aku hidang atas meja..and aku la orang pertama makan..tak tahan maa tengok itu punya udang..lagipon tak sarapan..hehe..dengan penuh berselera, aku bubuh lauk pauk tadi,dan makan dengan seleranya..dan erk??! tetiba rasa lain macam..alamak! tawar! haha..sesungguhnya aku tak pandai nak mengagak garam..haha..tapi ok la, boleh di makan..haha..


tengahari, ayah balik..cepat-cepat gtau ayah yang aku msak tak sedap (dengan buat muka kasihan supaya ayah tak terkejut masa makan sat g..haha)..lps ayah makan, as usual, tak kata apa2..cuma cakap tawar ja..kak pon kata,ok la tu, boleh dimakan jugak..ok, hatiku berbunga kembali..hehe..


refresh jap masa zaman sekolah dulu..bila mak ajak tolong dia masak, selalu bagi alasan nak buat kerja sekolah la, nak study la, ada study group la..padahal aku tak berapa suka nak masak ni..hehe..bila sekarang baru terkial-kial nak belajar masak..mak cakap aku liaq ceruk dapuq..sob sob sob..sedih tau baru sekarang nak belajar masak..baru ada kesedaran..


kekadang rasa memasak ni satu kerehatan, rasa macam best sangat kalo dapat masak, relax je, macam satu terapi, stress suma hilang..dan lagi la rasa best kalo masakan kita sedap..hehe..


nota cinta : hari ni saja nak update..hehe..sebenarnya nak upload gambar lauk pauk tadi, tp line broadband agak tak mengizinkan..=,=
sekian~


alhamdulillah ya ALLAH..terima kasih atas segalanya..semoga esok lebih baik dari harini.. amin~



4 comments:

  1. hehe..nanad pun malas nak belajar memasak =,= selalu kena bebel dengan mama..huhu
    ok le tu nisa siap pandai masak udang goreng tepung..nanad goreng telur pun terjerit2 T^T

    ReplyDelete
  2. betol lah...skrg ni baru lah teringat nak masak...
    resepinya senang je...main hentam je...campak2 je apa yang ada.....^^

    ReplyDelete
  3. haaa, cpt2 ler blajar masak..takot2 nnt kena bising dgn mak mertua pulak..kihkihkih :p

    ReplyDelete