blink2

Saturday, 7 July 2012

oohh..belogku dah bersawang

assalamualaikum bloggers

ya ALLAH, dah lama sangat nisah tak sentuh blog ini..maafin hambe atas kesulitan yg berlaku,,hew3..internet malam ni sangat berkelakuan baik harini..terima kasih terima kasih :) oohh ye, sekarang nisah dah balik rumah HOME SWEET HOME tanah tumpah darahku jelapang padi..so boleh la menggemukkan badan ni sewenang-wenangnya..hew3

kelmarin belajar masak pasta..belajar sendiri ok, cari resepi sendiri..disebabkan my mom pergi kenduri kt KL, jadi dapur itu milik gua selama beberapa hari..hew3 :p

nah gambar


nama pasta ni : spiral pasta with lovely shrimp bersama sos si hitam manis-manis masam..heeee :) nisah tau kome tengah gelak kan? kenapa namanya peliks semacam? ohh, ini semua gara-gara masterchef.. nama mestila hebat macam dalam masterchef..haha :D sila gelak golek-golek kuar airmata darah sekarang.. :DD
cik nisah ni berangan nk masuk masterchef letteewww.. i nak amik feel sikit ala-ala masterchef ler kome sume..haishh.. :p

dah2, arini nak share resepi pasta ni :)

senang je, bahan-bahan pon senang didapati :)

bahan-bahan : (5-6 org)

250g pasta. ikot suke kome la nk pasta jenis cena..celurkan smpai lembut, toskan and terus gaul dgn minyak..kalo tak gaul nanti pasta2 ni melekat-lekat
10-15 ekor udang..lagi banyak lagi best
1 cawan hirisan cendawan..dalam ni nisah letak cendawan bukan dalam tin memandangkan tak jumpa tanda halal kt tin-tin tu..guna cendawan shitake fresh, perlu rebus dan buang airnya dan rebus lagi..ni sebab nak buang baunya yg kurang enak :p
3-4 anak jagung, dihiris serong
sosej (optional)
isi ketam (optional)

untuk dikisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1-2 cili merah (kalo ikotkan kita tekak melayu nak pedas, boleh letak cili kering yg dikisar, cili giling ke and so on la sesuai dengan tahap kepedasan anda and family :)

untuk sos
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato 
1 1/2 sudu besar sos tiram
1-2 sudu besar kicap (sesuai dengan kemasinan dan kehitaman yg molek) 

cara-cara

1. panaskan minyak (dalam 3 sudu besar) and goreng cendawan hingga kuning keemasan. guna minyak yang sama, tumis bahan2 kisar, masukkan sos. tumis hingga pecah minyak (terbit minyak) kalo rasa macam minyak kurang, tambah sikit..jgn lupa tengokkan api, jgn besar sangat :P

2. dah pecah minyak, masukkan semua bahan-bahan kecuali pasta (udang, anak jgung, sosej, ketam, cendawan n etc ).. masukkan air (ikut suka banyak mana) tunggu mendidih. tengokkan api selalu ye. :D

3. dah mendidih, masukkan pasta tersebut.. tambah gula, garam, perasa secukup rasa..tapi lagi best kalo ganti garam dengan kicap..pastu dah rasa macam "perghh, sedap giler" boleh la angkat..hidangkan panas2 lagi pergggghhhh..haha :p

untuk sos tu, optional je..disebabkan nisah tak pandai merasa, rupa-rupanya tawar ,,hik3 :p then i buat la sos tersebut :p

cara2 : masukkan kicap, perah limau nipis, gula sikit n cili padi..orang kedah panggil cabai melaka (ikot suka berapa bijik mengikut tahap kepedasan yg anda suka) then rasa la masam, manis, n masinnya :p

sedia dihidang :p 

selamat mencuba u guys

assalam  

 quote yg nisah rasa macam awesome :
 jangan difikir letihnya usaha tapi fikirkan manisnya kejayaan



No comments:

Post a Comment