blink2

Wednesday, 31 July 2013

How I Style My Hijab with AfinMuslimah

Assalamualaikum wbt

Salam Ramadan Kareem. Pejam celik pejam celik kita dah dalam final phase of Ramadan iaitu 10 malam terakhir. Subhanallah, teringin sangat rasanya nak bertemu malam Lailatul Qadar. Banyakkan ibadah, mintak keampunanNya, mohon moga Ramadan kali ini bukan Ramadan terakhir dan semoga lebih bermakna.

Ok back to the topic, how I style my hijab with AfinMuslimah. The hijab nisah maksudkan ialah Lanny shawl from afin muslimah, measurement 45’ x 50’, not very square la, more to rectangle. Tapi tutorial shawl yang nisah buat ni sesuai juga untuk square hijab 45’ and 50’ (bawal atau akel or any type of square hijab). Bidang 60’ tak penah buat lagi, tapi mungkin sesuai jugak J


Disebabkan ramai request, Tanya nisah “eh, pakai macam mana shawl ni? tutorial pls?” haaa, ni nisah dah buat. Yang bestnya, style ni labuh depan belakang, tip top cover aurat anda dengan sempurna InsyaALLAH. Here we go!! Moga Allah beri kefahaman kepada anda semua J


1.    Pakai lanny shawl yg bahagian panjang atas kepala, sebelah panjang sebelah pendek sikit je. Reason: supaya kat depan tak terlalu labuh and cun cun bila lilit ke atas kepala. pin-kan.




2.  Tarik shawl yang sebelah pendek ke depan dan jadikan segi tiga dibelakang.




3.      Kemudian, lipat shawl ke atas kepala supaya tak terlampau labuh di belakang. Adjust ikut keselesaan. Jangan terlalu singkat pulak ye. Then, pin kat sebelah kiri and kanan kepala. p/s: step ni macam Heliza Helmi sikit




4. Tarik hujung shawl dan lilitkan ke atas kepala. Adjust supaya shawl tu terletak di tengah kepala dan pin-kan. Yang step num 1 tu, benefit kat sini la supaya shawl betul2 terletak kat atas kepala disamping still labuh kat depan.







5. Kemaskan kiri dan kanan. And tadaaaa, dah siap! Senang tak? Boleh paham idok ni? 

See, belakang pon labuh and boleh adjust jadi laaaagiiii labuh.

Boleh ler pakai style ni kan raya nanti hihi.. insyaALLAH, moga ALLAH redha dan semoga bermanfaat. Kalau ada apa2 pertanyaan atau feedback atau nak share keterujaan sebab berjaya ikut tutorial ni, boleh lah pm nisah kat FB ye. This tutorial style is credited to AfinMuslimah (di instagram) and facebook Izzatul Najwa Afin. And yes, nisah blajar tutorial ni pon dari owner AfinMuslimah merangkap kawan nisah masa matrik dulu heeee. And diorang ada banyaaakk lagi hijab and clothing yg ikut syariat. Pls check out their online shop dear solehah! AfinMuslimah really rocks!


please spread the goodness! selamat mencuba! assalamualaikum!

with love
nisahyusof ;)

5 comments:

  1. Klu pakai mcmni..bhgian blkg tudg jd mcm sehelai la kn? Kte kna pakai inner neck utk selamat kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah dik, kna pkai inner :) slmt mencuba ye!

      Delete
  2. sy pun selalu dipanggil 'kak ros' oleh kawan2. :D
    terima kasih atas perkongsiannya..

    ReplyDelete